päävalikkoon

   

 


A M I   H A S S I N E N


      

       

Kuvat ovat linkkejä suurempiin teoskuviin

”Teen ikkunoita tämän maailman seiniin… samalla niistä voi katsella sisimpääni, ehkä katsojakin näkee niistä hetkittäin itseensä”

Minulta on joskus kysytty, itse asiassa aika usein, minkä tähden teet lähinnä surrealismia? Eikös se ole vähän epäkypsää erikoisuudentavoittelua, epäesteettistä ja vanhanaikaista… Ja joku kysyy joskus sitäkin mitä järkeä nykyaikana on yleensä maalata tauluja; maailmahan on jo täynnä kuvia… kuvataidehan elää enää vain mainonnassa ja mediassa, kaikki muu on eliitille suunnattua snobismia tai mauttomille massoille dumpattavaa sisustusmateriaalia.

No tähän voin vastata vain, että ei siinä mitään järkeä olekaan. Mutta logiikka on muutoinkin mielestäni yliarvostettua. Sen tehtävänähän on usein tehdä elämästä yllätyksetöntä rutiinia; ongelmat ratkaistaan, jotta päästään takaisin lepotilaan ottamaan vastaan se, mitä joku muu on parhaaksesi ajatellut.

Minäkin nautin yllätyksettömyydestä ja rutiineista suuresti. En kaipaa mullistuksia arkeen enkä vuodenaikoihin. Sillä vain se antaa mahdollisuuden kärrynpyöriin ja kuperkeikkoihin henkisessä elämässä. Jos ei tarvitse huolehtia materiasta 24/7, jää aikaa tarkastella maailmaa ja huomata, että asiat usein ovat toisenlaisia kuin on oppinut/opetettu ajattelemaan. Niissä hetkissä löydän aiheet ja inspiraation.

Joskus ne tulevat väläyksinä keskellä arkea tai unta, mutta niiden luokse voi toisinaan päästä myös etsiytymällä. Teen kuvia mieluiten ilman minkäänlaista ennakkosuunnitelmaa, jolloin työ näyttää edistyessään suunnan. Tai sitten yritän toistaa mielessäni välähtäneen vision tunnontarkasti…

Olin jo pienokaisena kiinnostunut kuvista ja tauluista. Historiankirjojen kuvitukset ja taidekirjat kiinnostivat satuja ja sarjakuvia enemmän. Erityisesti monet surrealistien teokset jäivät lähtemättömästi mieleeni ja muodostuivat mittakepeiksi, joilla mittasin kuvan kiinnostavuutta ja koskettavuutta. Pelkkä esteettisyys tai draama olivat tyhjyyttä, ellei niihin liittynyt arvoitusta ja selittämättömyyttä. Eli kiinnostuin enemmänkin surrealismista kuin kuvataiteesta yleensä… Nykyään olen toki paremmin ymmärtänyt kasvavan ihmisen alitajunnan merkityksen kiinnostukseni taustalla; yhtäkaikki niiden näkeminen sattui herkkyysaikaan, joka takasi lähtemättömän vaikutuksen. Eli sillä tiellä edelleen olen. Siksi surrealismi on ollut, on ja varmaan jatkossakin on tyylini, vaikka en mikään bretonilainen olekaan. En usko kuvieni vapauttavan ihmisiä henkisesti tai vaikuttavan poliittisiin tai minkäänlaisiin muihinkaan ratkaisuihin, mutta ehkä saan vielä joskus tehtyä kuvan, joka jää kerta näkemältä katsojan mieleen. Jos siihen kykenisin, olen onnistunut. Vielä parempi, jos katsoja ei kykenisi määrittelemään itselleen miksi joku töistäni näyttää kiinnostavalta. Silloin se on koskettanut katsojaa suunnasta, jota hän ei odottanut.

 


 

Ami Hassinen CV


* 1966 Kurikassa (kotipaikka Kokkola)

* YO 1985 Kiviniityn lukio, Kokkola

* Taideteollinen korkeakoulu, kuvaamataidon
opetuksen koulutusohjelma 1986 - 1991,

* TaK keväällä 1991

* työskennellyt siitä lähtien kuvataideopetuksessa:

virassa:

• Oulun lasten ja nuorten kuvataidekoulu (1991-93)
• Hakalahden yläaste, Kokkola (1993 - )

tuntiopettajana:

• Taideteollinen korkeakoulu (kuvataideopett. täydennyskoulutus)
• Jyväskylän yliopisto (luokanopettajakoulutus)
• Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu
• Chydenius-instituutti (mediaopetus)
• Videopajaohjauksia, kerhoja, kursseja yms.

Taiteellinen toiminta

*maalasi ja piirsi aktiivisesti siitä lähtien, kun kynä pysyi kädessä

*harrasti maalaamista ja piirtämistä teinivuosien läpi,
kunnes musiikintekeminen vei voiton... tilapäisesti.

*oppilastöitä Taideteollisen korkeakoulun
kevätnäyttelyissä, lisäksi musiikkia installaatioihin

*piti taukoa kuvataiteen omakohtaisesta tekemisestä
käytännössä koko 1990-luvun

*toimi aktiivisesti muusikkona opetustoimen ohella
(Nemesis-yhtye, suomalaisen ambient-musiikin pioneereja.
Paljon levytyksiä sekä koti- että ulkomailla, ahkeraa konsertointia)

*vuosituhannen vaihteessa palasi äänien ääreltä kuvien pariin

*töitä näyttelyissä Kokkolassa, Pietarsaaressa, Uudessakaarlepyyssä
Surrealistit Tuurissa IV 2008, Surrealistit Lempäälässä V 2009, FinRoArt 09 Hovinkartanon taidekeskus, Hauho.

*asuu ja toimii Kokkolassa