päävalikkoon

     

 

SUOMEN SURREALISTIT

Tervetuloa vuoden 2014 näyttelyihin Helsingissä ja Pietarsaaressa


Pietarsaaren näyttely avautuu heinäkuussa, 
tiedot alla. Tervetuloa!


Taidenäyttely Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä 

23.4-20.5.2014

Suomen surrealistien näyttelyssä herkutellaan symboleilla

Suomen surrealistien ja fantasiataiteen tekijöiden kymmenes yhteisnäyttely järjestetään Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä 23.4- 20.5.2014. Kymmenen taiteilijaa haastaa katsojaa pohtimaan elämää väkevien symbolien ja mielikuvitusrikkaan visuaalisuuden kautta. Tämä näyttely ei jätä katsojaa kylmäksi. 

Ryhmän jäsenet ovat saaneet vaikutteita surrealismista, symbolismista ja klassisesta tyylisuunnasta. Jokainen taiteilija on tulkinnut taiteen perinteitä yksilöllisesti luoden oman autenttisen ja persoonallisen tyylinsä. Monet teokset ovat kohahduttaneet yleisöä edellisissä näyttelyissä. Huumori ja avoin mieli ovat hyviä lähestymistapoja rohkean fantasiataiteen kohtaamisessa.

Kantava yhteinen ajatus on ollut tuoda esille mielikuvitusta inspiroivaa, ajankohtaista ja esittävää kuvataidetta, joka houkuttaa katsojan pohtimaan elämän mysteeriä ja mahdollistaa löytämään uusia näkökulmia, kertoo Panu Hemminki, joka vuonna 2005 kutsui Suomen surrealistisen taiteen tekijät koolle. Sen jälkeen yhteisnäyttelyitä on järjestetty Tuurissa, Lempäälässä Taidekeskus Piipossa, Helsingissä Kanneltalon galleriassa, Pietarsaaren Tupakkamakasiinissa ja Alavudella Taidekeskus Harrissa.

Alkava näyttely on ryhmän kymmenes ja siinä ovat mukana seuraavat taiteilijat Nathalie Chavieve, Ritva Lindberg, Kati Aro, Arja Krossbeck, Susanna Koskinen, Juha Rautio, Seppo Seppänen, Ami Hassinen, Olavi Tiala ja Panu Hemminki. Näyttelyiden osallistujajoukko on vaihdellut vuosittain. Yhteensä 30 taiteilijaa on ollut mukana toiminnassamme.


Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus, puh: +358 (9) 436 0040
Osoite: Nordenskiöldinkatu 1, 00250 Helsinki


Yhteyshenkilö: Panu Hemminki, puh: 040 5533947, panu.hemminki@gmail.comkuvat avajaisista: Nathalie Chavieve


 

SURREALISTIT PIETARSAARESSA 2014

 

Pietarsaaren Tupakkamakasiini 
 
10.7.-31.8. 2014.

lehdistötilaisuus klo 16.00 ja avajaiset klo 18.00.

Tarkempaa tietoa ohjelmasta lähempänä tapahtumaa


 

 


SURREALISTIT PIETARSAARESSA 2011

”VIRTAAVA MIELI”

7. Fantasiataiteen kesänäyttely

PIETARSAAREN TUPAKKAMAKASIINI, Jaakonkatu 9  
  
4.7. - 27.8. 2011

Näyttelyssä kahdessa isossa salissa tämän päivän 
surrealisteja ja fantasiataiteilijoita ympäri Suomen.

Ritva Lindberg, Arja Krossbeck, Nathalie Chavieve, 
Panu Hemminki, Henri Korpi, Ami Hassinen, Juha Rautio, 
Susanna Koskinen ja Olavi Tiala.Näyttelyn avajaiset on ma 4.7 klo 16

avoinna päivittäin klo 12-16,  ke myös klo 18-20

TERVETULOA !

 

Kuvia avajaisista 4.7.

 

********************************************************

SURREALISTIT ALAVUDELLA  2011


”TUNNEÄLYN VIRRASSA”

TAIDEKESKUS HARRI

Harrintie 10, Alavus

3.7 - 28.8. 2011

Näyttelyssä tämän päivän surrealisteja  ja fantasiataiteilijoita ympäri Suomen.

Ritva Lindberg, Arja Krossbeck, Nathalie Chavieve, 
Panu Hemminki, Ami Hassinen, Juha Rautio, 
Susanna Koskinen, Henri Korpi ja Olavi Tiala.

(huom. eri teokset kuin Pietarsaaressa)

avajaiset su 3.7  klo 16

aukioloajat ti - su  klo 12-18

TERVETULOA!

 

Kuvia avajaisista 3.7.


 


 

 

SURREALISTIT LEMPÄÄLÄSSÄ 2010

”VETTÄ JA VIRTAA”

6.Fantasiataiteen kesänäyttely

 Piippokeskuksessa, Piiponraitti 1    
5.-31.7.2010
Näyttely avoinna joka päivä klo. 12 – 18

Näyttelyssä on taiteilijoita ympäri Suomen 
mystisillä teoksillaan ajatuksella;
”Kaikki on mahdollista taiteessa”. 

Näyttelyn avajaiset on su 4.7 klo 15, 

TERVETULOA !

yht.tiedot; Arja krossbeck, 050-339 6758

Kuvia pystytyksestä ja avajaisista 4.7.2010


 

 

 

 

KOTIMAISTA SURREALISMIA JA FANTASIATAIDETTA


Fantasiataiteen kesänäyttely ”satumaista” Lempäälässä 1.-31.7.2009
ESITE
   NÄYTTELYINFO    (PDF-tiedostoja)Suomen kesän 2009 taidenäyttelykirjon puhutuimmat tapaukset olivat varmastikin
WAM:in venäläisen avantgarden väärennösjupakka ja Surrealistit Lempäälässä 
2009-näyttelyn myötä noussut kohu Johannes Heinosen teoksista. 

Asiasta keskusteltiin laajasti niin sähköisessä kuin painetusssakin mediassa. Jos joku 
haluaa tutustua asiaanlähemmin, niin ei muuta kuin Googleen hakusanoiksi "surrealismi",
"Heinonen" ja "Lempäälä", niin luettavaa riittää useammaksikin illaksi...

Jos haluaa päästä suoraan asian ytimeen ja järkevämpiin pohdintoihin siitä, mitä
tapahtui, kannattaa tutustua asian kommentointiin taidekeskusteluun erikoistuneella 
sivustolla Mustekalainfo

Irmeli Hautamäen blogikirjoitus kohusta
Johannes Heinosen kommentit tapahtuneesta


Mitä? Missä? Milloin? Miksi?

Kesällä 2004 kierrellessäni Suomen niemen eri taidenäyttelyitä tuli mieleen oman kesänäyttelyn järjestäminen, johon kutsuisin taiteilijoita eri puolelta maata. Erityisesti Naivistit Iittalassa teki vaikutuksen ja aloin pohtia voisiko Etelä-Pohjanmaalle laittaa samankaltaisen toistuvan teemanäyttelyn minulle rakkaan Surrealismin ympärille. Olin vuosia työskennellyt yksikseni, mutta koin että on aika pyrkiä yhteistyöhön samanhenkisten taiteilijoiden kanssa, joilla on samansuuntainen surrealistinen ja fantastinen päämäärä työssään. Halusin aikaansaada taidenäyttelyn, jossa on punaisena lankana vahva mielikuvitus ja korkealaatuinen työnjälki.

Päämäärä oli esitellä taideteoksia jotka ovat esittäviä, humoristisia, kantaaottavia, omaperäisiä ja persoonallisia. Nämä ominaisuudet ovat mielestäni surrealistisen taiteen teon ydin ja motiivi. Otin yhteyttä taidemaalari Bruno Maximukseen, jonka tiesin olevan ansioitunut mielikuvitusrikkaan kuvataiteen edustaja. Hänen innostuksensa asiasta laittoi rattaat pyörimään ja kontaktit muihin taiteilijoihin alkoivat muodostua. Vuosien aikana moni on ottanut yhteyttä näyttelyssä käydessään ja 12 hengen ydinporukka on siten muodostunut.

Tietääkseni Suomen taidehistoriassa on ainoastaan kerran aiemmin ollut surrealistien ryhmittymä; Pro-Arte ryhmä maailmansotien välissä jonka taiteilija Otto Mäkilä perusti. Unelmani on ollut herättää uudelleen henkiin dynaaminen ja energinen surrealistien ryhmittymä. Tämän Renesanssin toivon saavuttavani yhdessä taiteilijayhteisömme tasavertaisten jäsenten kanssa. Tällä hankkeella uskomme olevan myös kansainvälisiä ulottuvuuksia tulevaisuudessa. Esimerkisi Amerikan suomalaiset ovat olleet asiasta positiivisen kiinnostuneita. U.S.A:ssa ilmestyvän Lutheran Forumin lehtiartikkelissa valotin Suomen surrealismin ja kultturin nykyistä tilaa ja olemusta keväällä 2008.

  

Niin syntyi ensimmäinen Surrealistit Tuurissa näyttely vuonna 2005 ja kesänäyttelyjä on jatkunut vuoteen 2008 asti. Tuurin valinta johtui siitä, että se on jo paikkana melko surrealistinen ja omaperäinen ilmestys lakeudella. Se on myös yksi Suomen tunnetuimpia ja suosituimpia matkailunähtävyyksiä.

     

Tuurin näyttely herätti huomiota ja kiinnostusta ja siitä osoituksena n.30 lehtiartikkelia. Esim.Helsingin Sanomat kirjoitti siitä kahtena kesänä. Näyttelyä pidettiin uutena kiinnostavana ilmiönä Suomen taidekentällä. Tavoite oli tuoda vaikuttavaa, modernia taidetta esille maaseudun väestölle ja turisteille. Ja se saavutettiin esitelemällä erilaista, mielikuvituksellista taidetta yllättävässä maaseutuympäristössä.

  

2007 moni ryhmästämme oli sitä mieltä, että laajentuminen suurempiin kaupunkeihin olisi tarpeellista. 2007 järjestimme näyttelyn Helsingissä, Kanneltalossa ja tuleva Lempäälän taidenäyttely, jota Arja Krossbeck hoitaa ja järjestää, on osa tätä laajentumispyrkimystä. Tarkoitus on viedä mahdollisimman moneen paikkakuntaan Surrealismin ilosanomaa; jonka voisi kiteyttää näin "mielikuvitus on tietoa tärkeämpää" niinkuin Albert Einstein sanoi. Mielikuvitus ja luovuus ovat suuri rikkaus, jonka jokainen yksilö omistaa ja se on ehtymätön voimavara jota erityisesti nykymaailman globalisoituneessa tietoyhteiskunnassa tarvitaan selviytyäkseen haasteista ja muutoksista. Näyttelymme toivon mukaan osaltaan edistää imaginatiivisen, luovan, positiivisen ajattelun ja toiminnan kehitystä!

Panu Hemminki